Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

hv1.jpghv2.jpghv3.jpg

Hanga és a lényegrablók (Hanga és Várkony I.)

Ugye emlékeztek még költészet napi íróvendégünkre, Mészöly Ágira. Kétszer is járt már nálunk, s mindkét alkalommal olyan légkört teremtett, hogy a hallgatóság azonnal a barátságába fogadta. Most kiskamaszoknak, 4-6. osztályosoknak írt krimisorozatát ajánlom figyelmetekbe. A kezdőmondatok sokat elárulnak a könyvekről:

"- Unatkozol, Jónás Várkony? - Éva néni hangja lágyan simult a természetismeret óra csendjébe. Várkony szokásához híven unatkozott. A suliban leginkább unatkozni szokott. Főleg természetismeret órán. Éva néni hangja ugyanis álmosító volt, a burgonya felépítése pedig... nos, a burgonya felépítése nem volt annyira érdekes, hogy Jónás Várkony képes legyen fél percnél tovább összpontosítani rá. Nem mintha bármi baja lett volna a burgonyával. Ha a tányérján látta petrezselymesen vagy pürének törve, kifejezett érdeklődéssel fordult a burgonya felé."

Várkony hamarosan megismerkedik új osztálytársával, Hangával, és indulhat a csöppet sem unalmas nyomozás az iskolában folyó "sötét ügyletek" okának felderítésére. 

Tavaszi divatőrület (Hanga és Várkony II.)

„Várkony, ne unatkozz már ilyen látványosan! – lökte oldalba padtársát Sárlóki Hanga, a Kövesparti Általános Iskola ötödik bé osztályának tanulója. – Éva néni már negyedszer néz ránk. A következő alkalommal megint jön a szokásos…
- Na és? Legfeljebb kiküld – vonta meg a vállát Várkony. – Legalább végre történik valami.
- Persze, történik – suttogott mérgesen a lány. – Te még mindig nem vagy képes meghaladni egy átlagos cserebogár gondolkodási szintjét? Mégis, mi történne? Kapsz egy igazolatlan órát, a mamád pedig kioszt rád három nap szobafogságot, és esélyünk sem lesz, hogy holnap délután bebuszozzunk a városba!”

Már megint – vagyis még mindig – unalmas az iskola Várkonynak. De ebben a kötetben megnyílik a Különleges Holmik Boltja, amitől a világ egyszeriben nagyon érdekessé válik.

Várkony és a könyvtár réme (Hanga és Várkony III.)

A sorozat III. kötetének kezdetén a természetismeret órán vagyunk ismét:

„Éva néni hatalmas, színes kartonlapokkal és egy kosárnyi kivágott képpel érkezett a hétfői természetismeret órára.
- Tudom, hogy alig egy hónap van már csak az évzáróig, és azt is tudom, hogy mindenki alaposan elfáradt mostanára – köszöntötte a Kövesparti Általános Iskola ötödik béseit. – Épp ezért úgy gondoltam, hogy feldobom az utolsó heteinket!
- Na, már csak ez kellett! – súgta Hangának félig a padon feküdve Várkony. – Azt hittem, végre békén hagynak!
- Neked semmi nem jó, Jónás Várkony! – csóválta a fejét a lány. – Január óta azt hallgatom, hogy meghalsz az unalomtól Éva néni óráin. Most meg, amikor egy kis izgalmat…”

És újabb nyomoznivalója akad a két főhősnek, mert a kövesparti könyvtárban érthetetlen dolgok történnek. Furcsa művésztársaság szállja meg a könyvtárral szomszédos régi mozitermet…

Legyetek részesei ti is az izgalmaknak és a kövesparti iskola életének! Olvassátok el mindhárom könyvet a könyvtárból!

A könyvsorozatot a Cerkabella Kiadó jelenteti meg, 2015-től.

Címkék: Mészöly Ágnes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalvariakt.blog.hu/api/trackback/id/tr6712307987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása