Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

boszi.gifLuca-napjához nagyon sok népszokás és hiedelem kapcsolódik. A régi emberek életében azért volt kiemelkedő jelentőségű, mert a régi naptár szerint az év legrövidebb napja december 13-ára esett. Innen számították a nappalok hosszabbodását.

A magyar hiedelmek szerint a boszorkányok különösen tevékenyek Luca-napján. Ezért különösen fontos volt az ellenük való védekezés. Pl. fokhagymával és söprűvel. A fokhagyma külsőleg-belsőleg igen hatásos fegyver volt a boszorkányok rontása ellen. Sőt az ajtófélfát is meg lehetett vele kenni, így elriasztotta a boszorkányokat a háztól. Ha a söprűt keresztbe tették az ajtóban, akkor a boszorkány elbotlott benne.
Nem volt könnyű kideríteni, ki a boszorkány. Erre találták ki a híres Luca-székét, melyet a férfiaknak kellett elkészíteni. Luca napján kezdték és karácsonykor fejezték be. Ha karácsony éjjel elvitték az éjféli misére, arra ráállva meglátták, ki a boszorkány.

Luca napjától figyelték az időjárást. A karácsonyig eltelt 12 nap a 12 hónapot jelölte. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha esik, esős, ha száraz, akkor a hónap is száraznak várható.
De volt másfajta időjárás-jósló szokás is:
Az asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében.
Ha karácsonyra kizöldültek, akkor jó termés ígérkezett a következő évben.

Luca-napi varázslások (mi is próbálkozhatunk vele) :)
Hogy sok pénzünk legyen a következő évben, süssünk pogácsát, s némelyik közepébe rakjunk pénzt. Aki a pénzzel "töltött" pogácsát találja meg, az reménykedhet benne, hogy egész évben nagy szerencséje és sok pénze lesz.

A lányok hogyan tudhatják meg, ki lesz a férjük? Írj fel 12 papírra 12 fiúnevet. Naponta egyet dobj be a tűzbe. Az utolsónak maradó lesz a férjed neve.
A majdani férj foglalkozását a vízbe öntött ólom formájáról tudhatod meg.
Azt is ki lehet ilyenkor deríteni, hogy még hány évet kell várni a férjhezmenetelre.
Egyszerűen oda kell menni egy disznóólhoz, s abba egy jó nagyot belerúgni. Ahányat röfög a disznó, annyi esztendő múlva mehetsz férjhez. :) (Hogy hol találtok disznóólat, azt ne tőlem kérdezzétek!)
Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak TILOS volt dolgozni.
Nem is egy történet szól arról, hogy hogyan büntette Luca azokat, akik ezen a napon szőni, fonni, varrni, mosni mentek vagy kenyeret sütöttek...(vagy tanultak, tanítottak).

p1080055-kicsi.JPGA Kálváriaparti iskolában ezt a különleges napot vásárral ünnepeltük meg. Nemcsak a lányok és a fiúk, hanem az édesanyák is bevetettek minden fortélyt, ügyességet, és ötletes, szebbnél szebb tárgyakat, finomabbnál finomabb süteményeket készítettek és árultak. Jól bevásároltunk, jól belaktunk.
KÖSZÖNJÜK!!!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kalvariakt.blog.hu/api/trackback/id/tr14928549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása