Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

kislogo1.jpgAz internet-kultúra népszerűsítését szolgáló világméretű programsorozatot az Internet Fiestát az Internet Society (a világot lefedő "hálózatfelhő" összehangolását, az ezzel kapcsolatos információszolgáltatást végző szervezet) kezdeményezte 9 évvel ezelőtt.
Az idei "Ne csak lógj a neten!" program fő témája a gyerekek és az internet kapcsolata.
A gyermekek számára barátságos internetről, az internet hasznosságáról és veszélyeiről olvashatsz a www.baratsagosinternet.hu oldalon.

10 pontban megtalálod itt a gyermek és fiatalkorú internethasználók jogait:

1. Jogom van biztonságban érezni magam és "biztonságban lenni" az interneten.
2. Jogom van felfedezni az interneten található gyerekeknek szóló tartalmakat.
3. Jogom van személyes adataimat titokban tartani.
4. Jogom van ahhoz, hogy internetezés közben senki ne zavarjon, vagy molesztáljon.
5. Jogom van figyelmen kívül hagyni azoknak az embereknek az e-mailjeit és üzeneteit, akiket nem ismerek, vagy akikben nem bízom.
6. Jogom van ahhoz, hogy ne töltsem ki az interneten található kérdőíveket, megválaszolatlanul hagyjam az interneten feltett kérdéseket.
7. Jogom van ahhoz, hogy bármikor szüleim vagy más felnőtt segítségét kérjem.
8. Jogom van ahhoz, hogy elmondjam egy felnőttnek, ha úgy vélem, hogy valaki különösen viselkedik az interneten, vagy ha valaki különös dolgokat kérdez tőlem.
9. Jogom van ahhoz, hogy ne érezzem magam bűnösnek amiatt, hogy visszataszító anyagok jelennek meg a számítógépem képernyőjén.
10. Jogom van ahhoz, hogy az emberek tiszteletet tanúsítsanak velem szemben az interneten.

Tartsd szem előtt Te is ezeket a jogaidat, bár érvényesítésük nem minden esetben rajtad múlik. De ha tudsz róluk, már az is segítség az internet veszélyeinek elkerülésében.

A gyeremekeknek szóló tartalmak felfedezésében én is igyekszem segítségetekre lenni, itt a blogon. A könyvtárban is igyekeznék, de a mostani körülmények között (tudjátok, a tanulói géphez tartozó monitornak immár 2 hónapja nyoma veszett) sajnos nincs lehetőség a könyvtárban internetezni.

Írjátok meg ti is hozzászólásban, melyik a kedvenc weboldalatok és miért. Ajánljátok azt társaitoknak, itt a blogon. Mindenki, aki küld legalább egy weblapajánlót, jutalmat kap a könyvtárban.

Ha nem találod, hol és hogyan kell a hozzászólást elküldeni, szólj, szívesen segítek a könyvtárban.

3 komment

süti beállítások módosítása