Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

Az iskolából nézve örvendetesen rövid októberben:) érdekes programokkal várnak bennünket a városi kulturális intézmények.

Október 7-12-ig az egész országban Könyvtári Napokat rendeznek a könyvtárak. Az idén leginkább a 12-18 év közötti tiniknek szeretnének a kedvükben járni. De minden látogató különleges kedvezményeket kap: ingyenesen beiratkozhat, és késedelmi díj nélkül visszaviheti az elfelejtett könyvtári könyveit.

A gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban 10-én pénteken délután 16 órától az önismeretről és az önbizalomról beszélgethetünk Zaja Roland pszichológussal és Lovász Béláné grafológussal.

Október 12-én 9-14 óráig a Könyves Vasárnapon reneszánsz játszóházban vehetünk részt, kihirdetik az iniciálé pályázat eredményét (ebben a mi iskolásaink is érdekeltek) és megválasztják "a királyi bolondokat".

A részletekről itt tájékozódhatunk: www.vk-gyongyos.bibl.hu -- Rendezvényeink menü. Ugyanitt rejtvényfüzetet is találunk, melyet október 10-ig lehet megfejteni és eljuttatni a könyvtárba.

Szólj hozzá!

03.
október

ZENE, ZENE, ZENE

kkt  |  2 komment

Szabó Viola zeneiskolai tanár és tanítványai csodálatos kis koncerttel ajándékozták meg iskolánk tanulóit és pedagógusait a zenei világnap reggelén. Valójában két koncertet adtak. Más-más műsorral kedveskedtek az alsó tagozatosoknak, majd utánuk a felső tagozatosoknak. Bemutattak több érdekes népi hangszert egy-egy zeneszámmal, s néhány klasszikus dallamot is eljátszottak hegedűiken. Igazán "interaktív" volt a hangulat. Énekeltünk, doboltunk, tapsoltunk velük együtt. Igaz, az alsósok egy kicsit túlságosan is aktívak voltak, s nem tudtak mindig hallgatni, amikor kellett volna. Pedig a csend hozzátartozik a zenéhez! Ezt is megfogalmazta Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész abban a felhívásban, mellyel elindította a zene világnapját 1975-ben.
A felhívás teljes szövege megtalálható itt: www.azenevilagnapja.org

A koncerten nemcsak fotók, hanem filmfelvétel is készült. A fotókat máris megnézhetitek, a filmet hamarosan láthatjátok, ha Vágó Vivien hétfőre jól megvágja és összeilleszti a felvételeket. ("Nomen est omen" mondták a rómaiak -- a név kötelez! :)))

    A zene világnapja 20081001

2 komment

30.
szeptember

A NÉPMESE NAPJA

kkt  |  2 komment

"2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket! (Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)"
(forrás: a Jeles napok című weblap)

Iskolánkban is megünnepeljük a népmese napját. 26 felső tagozatos diák jelentkezett "Meseország nagykövetének", hogy mesét mondjon az alsó tagozatos osztályokban.
A nagykövetek a mese elmondása után meghívják a kicsik nagyszüleit, hogy egy későbbi időpontban jöjjenek el az iskolai könyvtárba, s ők is hozzák el, mondják el kedvenc meséjüket. Remélem, sok mesekedvelő nagyi jelentkezik majd a meghívásra, és közreműködésükkel hamarosan családias hangulatú mesedélutánokkal varázsolhatjuk el a hallgatóságot.

Népmese napja 2008

2 komment

süti beállítások módosítása