Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

Könyvtáros kolléga gyűjtése ez a három egyenként 20-25 perces film. Én pedagógus kollégáimnak szeretném továbbadni. Tartalmuk 1-1 izgalmas, elgondolkodtató, inspiráló előadás. Mindhárom szorosan kapcsolódik a pedagógiához. Ha úgy tetszik, a pedagógiai szemléletváltás szükségességének bizonyítékai.

Az első -- a kreativitás fontosságáról szól;

A második -- a gyerekek önálló tanulásáról;

A harmadik -- a játék szerepéről.

1 komment

p1060172Kedden délután a már hagyományosnak számító záróünnepséggel befejeződött a 15. városi helyesíróverseny. A legjobbak könyvjutalomban részesültek: a másodikosok között 11, a harmadikosok és negyedikesek között 10-10 könyv került átadásra.

MÉG EGYSZER GRATULÁLUNK A KITARTÓ VERSENYZÉSHEZ ÉS A SZÉP EREDMÉNYEKHEZ A VERSENY MINDEN RÉSZTVEVŐJÉNEK.

Az ünnepségen készült összes fotót megnézhetitek a képre kattintva.
A résztvevők teljes névsorát, pontszámait és helyezését megtaláljátok itt, vagy fent, a fejléc alatti sávban.

Szólj hozzá!

p1140528A másodikos osztályokkal igazi "jószomszédi" kapcsolatban vagyunk. Ha összefutunk a folyosón -- szinte minden szünetben -- örömmel üdvözöljük egymást, váltunk néhány szót, megkérdeznek mikor kell visszahozni a könyvet, más visszahozta-e már azt amit ők szeretnének, stb. Gyakran átmegyünk egymáshoz -- én pl. megnézni, mi szépet rajzolnak, vagy éppen fotózni, meghallgatni a jó híreket, de leginkább ők jönnek hozzám a könyvtárba, aminek én nagyon örülök. Jönnek az osztállyal tanítási órán, napközis csoportban különböző rendezvényekre, és egyenként könyveket lapozgatni, kölcsönözni.
Legutóbb Devecseri Gábor "Állatkerti útmutatóját" dolgoztuk fel egy könyvtári óra keretében.
Az olvasókönyvükben szerepel ennek a sokrészes bolondos költeménynek néhány versszaka.
Nemsokára osztálykirándulásra mennek a budapesti állatkertbe a gyerekek. Ott a versben szereplő sokféle állat majd élőben is látható lesz. Persze nem fog csókolózni a hód a tapírral és a jegesmedve sem fog beleavatkozni ebbe a szerelmi viszonyba, de nézegetve őket, bevillanhatnak a vicces verssorok, és az állatokat figyelve dolgozhat tovább a gyermeki fantázia. Mert az van nekik, ez kiderül a rajzokból is, melyeket házi feladatként készítettek a kapott versszakhoz. (Némelyiken ez -- mármint hogy haza kellett vinni -- rögtön látszik is a gyűrődésekből, de sebaj, a tartalom a lényeg, vagyis amit rajzoltak rá, nem a papír.)
A tanítónéniktől megkaptam és kiválogattam néhányat a rajzok közül. Nekem nagyon tetszenek! Ha rákattintasz a fenti képre, láthatod mindet. A szép rajzokért cserébe íme itt a vers megzenésített változata a Youtube-ról, melyet az órán egyszer már meghallgattunk, megnéztünk:

3 komment

Iskolánk jelenlegi igazgatójának az idei tanévben letelik 5 évre szóló kinevezése. Ketten nyújtottak be pályázatot a megüresedő igazgatói posztra. Többen kérték, hogy legyen publikus a 2 pályázat. Íme, az alábbi linkeken elérhetők:

    Dr. Kenyérné Gólya Mária pályázata Alácsné Kapás Katalin pályázata

1 komment

süti beállítások módosítása