Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

p1130092_kicsip1130094Tóth Tamás, iskolánk testnevelő tanára, úszóedző a sportban végzett kiemelkedő munkája jutalmául elismerő oklevelet és egy gyönyörű serleget vehetett át pénteken Gyöngyös Város Kulturális, Idegenforgalmi és Sport Bizottságától.
Kedves Tamás, "Tamás bá"! Sikereidnek veled együtt nagyon örülünk, kitüntetésedhez szívből gratulálunk!

13 komment

megjott_golyaKi ne várná a tavaszt, ki nem szeretné már érezni a levegőben a finom tavaszillatot. A kék ég alatt a melengető napsütést, a tavaszi szellőt, a zöldülő füvet, no meg a madarak énekét. Ha csak kilépünk az iskolából az udvar bokros-fás helyeire vagy a füves pályára, már ott is mindez élvezhető. Lesz majd. Hamarosan.
De hova is akarok kilyukadni, miközben a tavaszról ábrándozom?
Ma hallottam a rádióban (MR1 Kossuth: "Oxigén") hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a a BirdLife International szervezet tavaszi madármegfigyelésre hívja az iskolákat, gyerekeket, osztályokat.
vonulo_madarak 4 költöző madárfaj: gólya, füsti fecske, kakukk, sarlós fecske tavaszi megérkezését kell figyelni mindenhol, ahol szabadban tartózkodunk, és a "Tavaszi madárles" program weboldalán -- www.springalive.net -- jelezni, ha láttuk valamelyiket. Ha szerencsénk van, le is fényképezhetjük, vagy meg is lehet írni, milyen körülmények között láttuk. De az is elég ha csak bejelented. Az egész Európára kiterjedő program célja, hogy a gyerekek segítségével a tudósok pontos adatokat szerezzenek a madárfajok vonulásáról. Szeretnék megtudni azt is, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolja a vonulás idejét és útvonalát.
Hogyan vehetsz részt a programban? A programban március 15-e és június 01-e között vehetsz részt. Az említett 4 madárfaj érkezése a következő sorrendben várható: először a gólya, majd a füsti fecske, a kakukk és a végül a sarlósfecske. A madár első észlelését magyar nyelven feltöltöd a www.springalive.net Megfigyelés hozzáadása menüjében, csak egy egyszerű regisztráció kell hozzá. (Ha angolul jelenne meg, a jobb fölső sarokban válaszd ki Magyarországot!)
A honlap oldalain érdemes alaposan körülnézni, mert sokat megtudhatsz a madarakról, érdekes játékokat találsz, s nyomon követheted mások megfigyeléseit és a résztvevő országok eredményeit is.
Kedvcsinálóként néhány "madaras" játék: Madár-kirakó játék Madár-koktél játék Madárlesen Letölthető ügyességi játék, amelyben madarakat kell lencsevégre kapni.

A pedagógusoknak hasznos háttéranyagok, segítség a programban való részvételhez itt.

A legtöbb megfigyelést feltöltő gyerekek (osztályok, csoportok) ajándék karkötőket és kitűzőket kapnak.
Vegyél részt Te is ebben a tudományos programban!

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása