Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

Január 22-e a magyar kultúra napja. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Nálunk az iskolában 26-án kedden ünnepeljük ezt a jeles napot a felsősöknek rendezett vetélkedő keretében. A fő téma az idén: Gyöngyös nagyjai a reformkorban. De lesz feladat Erkel Ferenccel, a Himnusz zeneszerzőjével kapcsolatban is, aki éppen 200 évvel ezelőtt született. Osztályonként 3 fős csapatok nevezhetnek a vetélkedőre, egy előzetes feladat megoldásával.

A vetélkedővel nyit a "könyvtári kaszinó" , amely a Gyöngyösi Kaszinó 19. századi tevékenységét és hangulatát szeretné megidézni.
Csütörtökönként (február 4., 11., 18., 25., március 4.) az alábbi tevékenységekre, programokra jöhettek - ötleteitekkel együtt - a mi kis kaszinónkba: 1. A kaszinókban régen is és ma is sokféle játékot játszottak (kártyajátékok, teke, stb.) Nálunk társasjátékokat lehet majd készíteni, s a továbbiakban játszani velük. A játék témája legyen kapcsolatos a 19. századi Magyarországgal!
2. A kaszinózáshoz zsetonok kellenek. Pénz helyett zsetonokkal számoljuk majd a játékokban elért eredményeket. Ám ezeket is előbb el kell készíteni.
3. A kaszinó fóruma volt a helyi közéletnek, ahol a részvevők megvitathatták a város és az ország dolgait. Az összejöveteleken gyöngyösi és országos hírű politikusok, írók, művészek is részt vettek. Te kivel szeretnél találkozni a 19. századból és mit kérdeznél tőle? (Kérdésedet elküldheted hozzászólásban ide a blogra, e-mailben a könyvtár címére, vagy behozhatod személyesen a könyvtárba.)
4. Kik és milyen ruhákban jelentek meg a kaszinóban? Hogyan öltöztek fel a kaszinóbálokra az urak és hölgyek? Hogyan díszítették fel a báltermet? Megtervezheted és elkészítheted öltöztetőbabákon a korabeli ruhákat.
5. Milyen táncot táncoltak a bálban 150 évvel ezelőtt, és milyen zenére? Megtudhatod és bemutathatod, ha eljössz táncot tanulni.
6. Mivel kínálták a vendégeket? Néhány süteményféleséget el fogunk készíteni.
7. Ha kész vagyunk a felsorolt tevékenységekkel, akkor rendezünk egy fényes kaszinó-közgyűlést, ahol együtt mindent kipróbálhatunk, amit addig megtanultunk, elkészítettünk.

A projektmunkákra 2-4 fős csoportok jelentkezését várjuk február 2-ig a felső tagozatból. A program értékelése és díjazása: a március 15-i iskolai ünnepségen, majd más Heves megyei iskolákkal közösen április elején Egerben, egy minikonferencia keretében.

Gyertek, kaszinózzunk együtt!

1 komment

Új kép (10)A Minimax olvasásnépszerűsítő programjának részeként most meseíró és filmkészítő pályázaton vehettek részt osztálytársaitokkal. Az elsőben be kell fejezni Lackfi János meséjét (ami szó szerint is nagyon édes!:-) a másodikban max. 3 perces videoklipet kell készítenetek kedvenc könyvetekből "Az irodalom visszavág" címmel. Mindkettő határideje: január 31. Gyorsan kattanjatok rá, a téma érdekes, a nyeremény értékes.
A pályázatok elkészítéséhez segítséget kaphattok nálam, a könyvtárban is.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása