Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

navigátorA Navigátor többfunkciós könyv: gyermekirodalmi lexikon, olvasókönyv és böngésző egyben. Gyerekeknek és felnőtteknek egyformán hasznos és szórakoztató olvasmány.
Bevezető és használati utasítás a könyvből:
"A Navigátor túlélő felszerelése lehet annak, aki napjaink gyermekirodalmi rengetegében kíván eligazodni. Vagy egyszerűen csak nézelődni, böngészni, felfedezni, újrafelfedezni szeretne. A 2000-es év elejétől a 2009. december végéig tartó időszak legfontosabb és legizgalmasabb magyar gyermekirodalmi történéseit összegzi. 100 író, költő, illusztrátor lexikális adatait, szövegeit, fényképeit és rajzait gyűjtöttük egybe + egy antológiát, amely maga is összegez.
Elsősorban a gyerekolvasókra számítunk. Ők a versek, mesék, regényrészletek mellett a szerzők bemutatkozó írásaiban vagy a "kitépett füzetlapokra" firkantott szövegeiben találhatnak szórakoztató, néha elgondolkodtató olvasnivalót, az előlap térképén pedig megkereshetik, melyik író hol született. Reménykedünk abban is, hogy egy-egy kedvenc könyv alapján továbbolvassák az adott szerző életművét. De aki felnőttként - szülőként, pedagógusként, könyvtári szakemberként - foglalkozik a gyerekkönyvekkel, a kortárs gyerekirodalommal, annak is igyekszünk segítséget nyújtani az életrajzi, bibliográfiai adatok, díjak, könyvismertetők, kritikarészletek beemelésével. A szerzőket nem rangsoroltuk, nem csoportosítottuk, hogy a betűrendes elrendezés könnyebbé tegye a kötet használatát.
Szívből kívánjuk, hogy a Navigátor ne csak jó irányt mutasson, de mindenkit a számára leghasznosabb, legszórakoztatóbb irodalom vidékeire vezessen!"
A szerző (Lovász Andrea szerkesztő) szándékaihoz és kívánságaihoz csatlakozva ajánlom ezt a nagyon szép és barátságos könyvet könyvtárunk minden olvasójának, használójának. Az egyik példány januártól kölcsönözhető, a másik a kézikönyvtárban mindig megtalálható lesz.

1 komment

P1200594Ma megtartottuk a Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny iskolai fordulóját. Tizenhárman jöttek el a 7.-8. évfolyamosok közül. A bemelegítő "tündérboszorkányos" feladat után után könyvtárhasználati keresztrejtvényt oldottak meg a versenyzők, majd fülszövegeket kellett felismerniük, végül rendet raktak az összekuszálódott regénycímekben.

A jó hangulatú délután résztvevői voltak
a 7.a-ból:

    Sulyok Máté, I. helyezett,
    Tóth Martin, III. helyezett ,
    Kovács Flóra, IV. helyezett,
    Berndt Zsuzsanna, VI. helyezett,
    Spisák Bence,
    Molnár Evelin,
    Földi Martin,
a 7.t-ből:
    Kiss Martin, V. helyezett,
    Papp Róbert,
a 8.a-ból:
    Nagy Virág, II. helyezett,
a 8.t-ből:
    Ambruzs Ádám, VI. helyezett,
    Ratskó Mercédesz,
    Palócz Evelin.

Zsűri: Dr. Szabó Dénesné, Ferenczné Pók Emőke

Minden versenyző emléklapot, a helyezettek könyvjutalmat kaptak.
Sulyok Máté továbbjutott a verseny megyei fordulójára.
Mindenkinek gratulálok!

A vetélkedőt Gyöngyös Város Oktatási és Kulturális Bizottsága támogatásával rendeztük meg.

Szólj hozzá!

P1160615_vágvaSzeretettel hívunk és várunk minden szülőföldjét megismerni akaró és természetkedvelő személyt szülőföld és várfelfedező útjainkra.
Hagyományaink szerint minden páratlan számú hét szombatján az időjárástól függően túrára indulunk. A túrák 4-6 km. Hosszúak, azért,
Hogy akár másodikosok is velünk tarthassanak.

MINDEN TÚRÁRA SZERETETTEL VÁRJUK A SZÜLŐKET IS!
Minden segítség jól jön, mindenkitől lehet valamit tanulni. Jó együtt élményeket szerezni,

TÉLI AJÁNLOTT FELSZERELÉS: nagyon kényelmes és vízálló lábbeli, réteges öltözet, sapka, sál, kesztyű, hátizsák, kalóriadús étel, ivóvíz 1l, vagy tea /koffeines italok cola, és a gyermekre veszélyes energia ital megváltoztatja a fogyasztó gyerek viselkedését és megnöveli a baleseti kockázatát az egész csoportnak, ezért kizáró ok!!! Nem vállalhatom a felelősséget !/
IGAZOLVÁNY és útiköltség: diáknak 50%. Telcsi, vagy más média eszköz felesleges, elegendő, ami nálam van. Kivéve fotómasina.
ELHALASZTJUK esős idő, -5 C fok alatt, viharban, ködben!

A résztvevő megtanulja a természet és környezet védelmével kapcsolatos és tájékozódási ismereteket, gyakorolja a terepen járás technikáját, miközben fejleszti egyensúly érzékét, ami jó hatású az olvasási készség javítására. Megismeri a környezet értékeit, várak történetét, a palóc táj néprajzát. Értékeket, hagyományokat sajátít el. Megfigyeléseket, gyűjtő munkát végezhet, összehasonlíthatja az iskolában tanultakat az útközben tapasztaltakkal. Megszerezheti szövetségünk valamelyik próbája teljesítésének igazolását.
Együttes élményre tesz szert, próbára teheti képességeit, kitartását, fejlődik jelleme.
TÚRÁINK:
1. Dec. 18. hagyományos galyatetői túra, de most új érdekes, nem túl nehéz útvonalon a Vörösmarty turistaházig.
Találkozunk: Abasáron a postánál 7.50-kor, Gyöngyösön 8.15-kor a VOLÁN pu. 2. kocsiállásánál. Ára: kb. 900.-Ft.
2. Ha sikerül a fűtést megoldani 1 éjszakás téli tábort rendezünk mátraszentimrei táborhelyünkön a faházban. Létszám 8 fő. SMS-ben kell jelentkezni, bejutás jelentkezési sorrendben. Főzünk magunkra, ehhez kell nyersanyagot hozni /megbeszéljük/ Szánkó, v. csuszka kell. A TÁBOR ÁRA: 1600.-Ft
IDEJE: dec.28. 9 órától - dec. 29. 18 óráig. Vagy: 2011. 01. 08-09-én.

SZORGALMI IDŐBEN –JANUÁRTÓL- MINDEN HÉTEN CSÜTÖRTÖKÖN 15.00-TŐL 16.30-IG KINCSKERESŐ IGRIC DÉLUTÁNT TARTUNK. /Igric próbát lehet tenni!/
Sokféle kézműves tevékenység művelésével fejlesztjük kézügyességünket, fantáziánkat, kreativitásunkat, hozunk létre sikerélményt és örömet okozó termékeket. Megismerjük a palóc néprajzot, játszunk, énekelünk, verselünk, mesélünk, hagyományokat elevenítünk fel. Helye: iskola-könyvtár, Abasár.
SEGÍTŐ FELNŐTTEK ÉRDEKLŐDÉSÉT, FELAJÁNLÁSAIT VÁRJUK, HOGY TANULHASSUNK TŐLÜK!

ABASÁRON JANUÁR 11-TŐL MINDEN MÁSODIK KEDDEN 15-16.00-ig
TINI BESZÉLGETŐ KLUBOT TARTUNK TABUK NÉLKÜL.

GYÖNGYÖSI TAGJAINK RÉSZÉRE CSOPORTOS TALÁLKOZÁSI
LEHETŐSÉGET ADUNK MINDEN PÁRATLAN HÉTEN KEDDEN A KASZINÓBAN 17.OO-18.00-IG.
A KÁLVÁRIAPARTI ISKOLÁBAN PÁROS HETEKEN CSÜTÖRTÖKÖN 13.00-14.00-IG.

CSAPATAINKAT egyedül vezetem, rajtam kívül a pénztáros felnőtt.
A vezetőség tagjai is gyerekek. Ez nem ideális, tagjaink sorába várjuk vezetőnek, segítőnek a gyermekszerető és szervezetünk munkáját hobbynak tekintő elkötelezhető felnőtteket.
Túrákon, táborokon nagyon fontos, hogy 2-3 felnőtt jelen legyen.

SZERETETTEL VÁRJUK A JELENTKEZÉSEKET, A RÉSZTVEVŐKET.

2010.12. 11. Barátsággal: Balázs György /Gyurka p./
Szociálpedagógus /töf./

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása