Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

LackfiA Kortárs Gyermekirodalmi Napok második napján a mai irodalom oktatásban elfoglalt helyéről tartott előadást "Részeg elefántot minden iskolába" címmel Lackfi János költő, aki kiemelkedően aktív és sokoldalú kapcsolatot tart közönségével, és rengeteg iskolában megfordul.
Az előadás fő gondolata az volt, hogy az iskolákban ne az legyen az irodalomoktatás célja, hogy sok-sok irodalomtörténészt képezünk - ez úgy sem fog sikerülni. Továbbá, az irodalom ne valamiféle ünnepi műfaj legyen. Ehelyett inkább vegyük észre a hétköznapokban az irodalmat, a költészetet. A klasszikusokat se tekintsük elérhetetlen szobornak, inkább játsszunk velük, műveikbe bújjunk bele, fordítsuk ki, mint ahogy az Apám kakasában teszi ezt Vörös István és Lackfi János. "Mutassuk meg, hogy az irodalom érdekes és fontos emberi dolog."
Azt hiszem büszkén mondhatom, a mi iskolánkba már betette a lábát a részeg elefánt, ormányával részegítő csókot nyomott a homlokunkra úgy másfél évvel ezelőtt, amikor harmadikos-negyedikes gyerekeinket néhány tanítónénivel közösen felbiztattuk a versírásra, és a mai irodalom és a versíró gyerekek találkozásának virtuális színhelyéül elindítottam a Költögető blogot. Diákjaink azóta - méltón a részeg elefánthoz - zúzzák a költészet porcelánját, olvassák, szavalják, átírják, utánozzák a mai irodalom legjobbjait, akik játszótársként mind ott vannak nekünk. Többen közülük nemcsak műveikkel, hanem versíró feladatokkal, tanáccsal, dicsérettel is hajlandók beszállni a játékba, így Lackfi János, Kiss Ottó, Fecske Csaba, Molnár Krisztina Rita, Nyulász Péter, és biztosan lesznek a jövőben még többen is.
Szeretünk, Részeg Elefánt:-)

Lackfi János előadása bővebben itt

Szólj hozzá!

konyvborito P1220248Február 26-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban jártak költögetőink, a Kortárs Gyermekirodalmi Napok harmadik napján. A Kisvackor pályázat díjkiosztó ünnepségére voltunk hivatalosak. A Csak egy betű című verseskönyvünkkel neveztünk a pályázatra, melyet 15-en írtunk és rajzoltunk.
Név szerint:
Bozóky Máté 4.a
Frecskó Attila 4.b
Harmos Szilvia 4.a
Kiss Kristóf 4.a
Lehotai Anett 4.b
Mák Bernadett 4.a
Puporka Alex 4.b
Rózsa Nelli 6.b
Sípos Lili 4.b
Szabó Melinda 4.b
Szádoczki Virág 4.b
Tóth Zalán 4.b
Tóth Szonja Kiara, Karácsond, 3.o.
Urbán Lilla 4.a
Vágó Adrián 4.b

Nagy örömünkre könyvünkkel különdíjat nyertünk, amely együtt jár a könyv internetes megjelenésével az Egyszervolt.hu-n. Az oklevelet és a díjat Nyulász Péter költő, az Egyszervolt.hu irodalmi szerkesztője és Nánási Yvett, az MGYKE igazgatója adták át.

Átvehettünk egy szép, értékes könyvcsomagot is, melyet a könyvet alkotó gyerekek közös akarattal az iskolai könyvtárnak adományoztak. A könyvek és az oklevél láthatók a fenti fotón.

    Képek a díjkiosztóról és a nap eseményeiről

2 komment

süti beállítások módosítása