Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

thuroczy_cimer.jpgHolnap, azaz február 22-én a Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny megyei fordulóján iskolánkat Bata Miléna és Pap Kinga 7.b osztályos tanulók képviselik. Az idén Mátyás király és a reneszánsz a verseny témája. Hogy milyen eredményt ér el a két versenyző, még nem tudhatjuk, de szorgalmasan készültek. Többek között a könyvtárban található forrásművek segítségével Thuróczy János nevében könyvajánlást írtak Mátyás királynak, és elképzelték, hogy részt vesznek egy a királyi udvarban rendezett bálon. Szerintem igen jól sikerültek az írói próbálkozások, s remélem Te is, Kedves Olvasó, szívesen elolvasod ezeket. Íme:
Bata Miléna - Pap Kinga: Thuróczy János Mátyás királynak ajánlja művét, a Chronika Hungarorumot thuroczy_fametszet.jpg"Felséges Mátyás Király! Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam eme pompás, latin nyelvű krónikát, melyet régi szerzők műveit felhasználva magam vetettem papírra. Brünnben már kinyomtatták, most pedig az augsburgi nyomda készül a kinyomtatására, az elsőnél még pompásabb kivitelben. Az ok, hogy pont felségednek ajánlom krónikámat, az, hogy tudomásom van róla, palotájában milyen hatalmas és értékes könyvtár található, melyet Európa-szerte Bibliotheca Corviniana néven emlegetnek. Gondoltam, Felséges Királyunkat biztosan érdekelni fogja eme kecsegtető ajánlat, mely szerint új értékkel gyarapíthatja gyűjteményét. Művem a magyarok dicső történelméről szól, mely felöleli az Árpádok uralkodásának évszázadait, az Anjouk uralkodását, majd a Hunyadi család és Felséges Királyurunk győzedelmes csatáit is. Zsigmond király uralkodásától a mai napig magam kutattam fel és írtam le az eseményeket. Bizonyos történelmi eseményekhez szemtanúkat kerestem föl, oklevelekből, humanista szerzők műveiből szereztem tudomást, míg végül megszületett a valaha volt legpontosabb és legrészletesebb leírás a magyarok történelméről. Könyvem különlegessége, hogy az illuminátorok fametszetekkel gazdagon díszítették, és a legértékesebb példányai finom pergamenhártyára lesznek nyomtatva, és valódi aranyfestékkel lesznek kifestve. Első lapjain Felséges Királyurunk birodalmi címerét helyeztetem el. Kötése a legfinomabb bőrből készül, ragyogó ezüstcsattal.
Hőn szeretett királyomra bízom a döntést, hogy megérdemli-e ez a könyv a kitüntetést, hogy a Corvin-könyvtár kincseit gyarapítsa."

Források:
A magyarok Krónikája. Bp., Magyar Könyvklub, 1991.
Magyar Kódex 2. Lovagkor és reneszánsz. Bp., Kossuth K., 1999.
http://www.corvina.oszk.hu

Pap Kinga - Bata Miléna: Beszámoló egy bálról Mátyás király udvarából "Nagy megtiszteltetésben volt részem a napokban. Eljutottam Mátyás király udvarába a farsangi bálok idején.
Valósággal lenyűgözött a palota látványa. A hatalmas épületegyüttesben fellelhetők a Zsigmond által kedvelt gótikus építmények és a Mátyás király által építtetett reneszánsz elemek. E két, merőben eltérő stílus csodás összképet ad. Nem véletlenül tartja az olasz mondás: "Európa három legszebb városa a vízen épült Velence, a hegyen álló Buda és a síkon fekvő Firenze."
A bálterem hatalmas volt. Kazettás mennyezettel, színes csempékből kirakott padlóval, vörösmárványból faragott díszítményekkel kápráztatták el a meghívottakat. A királyi pár kerek asztalnál foglalt helyet, a vendégek pedig 10 méter hosszú asztaloknál ültek. Az edények ezüstből és aranyozott eszüstből készültek. Az előkelő báróknak és nemes uraknak aranytányérban szolgálták fel az étekhordók a különböző sűlt húsokat és hozzá a mártásokat. Az urak díszes kelyhekből itták a finomabbnál finomabb borokat.
Mindenki a legdíszesebb ruháját viselte. A nők mély kivágású, vállaikat szabadon hagyó, hosszú, mell alatt dúsan redőzött selyemruhát hordtak. Hajukat kontyba csavarták, színes szalagokkal kötötték át. A férfiak zárt ujjú, nyakban csukott inget, fölötte pedig mentét viseltek. A nők és férfiak egyaránt magukra öltötték legszebb gyöngyből és aranyból készült ékszereiket. Amig ettek, Mátyás 40 fős királyi kórusa szórakoztatta a vendégeket. Még a külföldi vendégek is egybehangzóan állították, hogy ez Európa legjobb énekkara.
Bármíly hihetetlenül hangzik is, a vendégek kézzel ettek. Miután a lakoma megtörtént, jöhetett a tánc. Többek között körtáncot és páros táncot jártak, és közben gyakran énekeltek is. Maga Mátyás király is nagy élvezettel vett részt ezekben a szórakozásokban. A bál késő estig tartott. Végül mindenki saját hintóján ment haza. Biztos vagyok benne, hogy erről a bálról még sokáig fognak beszélni, legalábbis a következő bálig biztosan."

Források:
Magyar Kódex 2. Lovagkor és reneszánsz. Bp., Kossuth K., 1999.
Csukovits Enikő: Liliom és holló. (Új Képes Történelem). Bp., Magyar Könyvklub - Helikon K., 1996.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalvariakt.blog.hu/api/trackback/id/tr964928576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása