Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

Az elmúlt héten a 6.A volt a legszorgalmasabb és legeredményesebb. Sokan és nagyon szépen dolgoztak az osztályból. Ez a kiugró pontszámaikból is látszik. Vannak osztályok, ahonnan senki nem volt a múlt héten a könyvtárban feladatokat megoldani. Nekik üzenem, hogy ha nem hagynak ki további heteket, rengeteg pontot gyűjthetnek. És a befejezetlen rajzokban, címerekben is nagyon sok tartalék pont rejtőzik még.
Emlékeztetőül felsorolom, milyen faladatok vannak: A) Kitöltős feladatlapok: -- Totó Mátyás királyról, -- net-kvíz a könyvtáráról, -- a budai vár részei, -- kézifegyverek, ostromgépek, fegyvernemek felismerése, -- Mátyás életének helyszínei, -- Mátyás mesék 3-3 kérdéssel
B) Rajzolós, színezős feladatok: -- Iniciálék, -- kódeklapok rajzolása, -- címertervezés, -- a budai vár kiszínezése, -- Mátyás címerének kiszínezése
C) Kézműves feladatok: -- lovagöltöztetés, -- reneszánsz tárgyak (ékszerek, ruhadarabok) készítése, -- makettkészítés (középkori épületek, tárgyak)
D) Fogalmazás, versírás: -- a "Mátyás király és a kronoszörp" című mese befejezése, -- versírás Mátyás királyról, Beatrixről.
Más, a játék témájával kapcsolatos írásmű, rajz, rejtvény, tárgy, tabló is készíthető.
Az összes feladathoz segítséget kaptok a könyvtár asztalára kitett könyvekből, és természetesen tőlem is.

Íme az osztályok eredményei a 4. hét végén:
3.B -- 193 pont
3.C -- 31 pont
(be kellene fejezni a rajzokat!)
4.A -- 67 pont (sok a félbehagyott, vagy alig elkezdett munka)
4.B -- 19 pont (sok a félbehagyott címer, feladatlap)
5.A -- 76 pont (gyertek többen is, van még feladat!)
5.T -- 155 pont (sok a félbehagyott színező, iniciálé)
6.A -- 387 pont
6.B -- 216 pont
6.D -- 34 pont
(sok az elkezdett rajz, be kellene fejezni)
7.A -- 97 pont (csak Hóber Orsi dolgozott a feladatokon a múlt héten)
7.B -- 51 pont (csak Papp Feri és Kerekes Kitti dolgoztak eddig az osztályból)
7.D -- 63 pont (sok a félbehagyott címer)
8.D -- 26 pont (csak Szilágyi Máté képviselte eddig az osztályt)

Még nem dőlt el semmi, gyertek, dolgozzatok, hajrá mindenki! Az eddig elkészült legszebb munkákat hamarosan megnézhetitek a földszinti zsibongóban, és itt a blogon, lefotózva is.

Szólj hozzá!

olvaso_gyerek_kicsi.jpgAz iskolában nem ritka, hogy valaki elveszít egy könyvet. Eddigi tapasztalataim alapján a rendesebbek általában otthagyják, vagy leadják, ha "pecsétes", a könyvtárban vagy talált tárgyként a portán. A sötétebbek -- erre is volt már példa -- megrongálják, szétszaggatják, kukába dobják. Hogy el is olvassák -- mert hogy azt is lehetne -- ez még nemigen jutott eszébe senkinek.
DE!!!
Lehet, hogy eddig az volt a baj, hogy általában nem a kedvenc könyvek lettek elveszejtve??? Hanem inkább a kevésbé kedvenc tankönyvek!?

Néhány hete egy játék terjed az országban: a "Veszíts el egy könyvet!" A játék lényege, hogy könyvtárosok, és a játékhoz egyre nagyobb számban csatlakozó magánemberek elveszítenek nekik nagyonis tetsző könyveket, olyan forgalmas helyeken, ahol azok könnyen megtalálhatók. A könyvekben az első oldalon egy bejegyzésben közlik a megtalálóval, hogy ez a könyv szándékosan lett elveszítve, azért, hogy a megtaláló is elolvassa, majd ő is újra elveszítse. A könyv végén pedig egy másik bejegyzésben a megtalálók írhatják be nevüket, s hogy mikor került hozzájuk a könyv, majd olvasás után hol hagyják el újra. Mert illik elolvasni, vagy ha mégsem, akkor érintetlenül otthagyni, hogy más találhassa meg. S olvasás után illik újra elveszíteni, hogy folytathassa kalandos útját az olvasók között.
Hátha a mi iskolánkban sem lesz végzetes a könyvre nézve ez a kaland. És csupa kíváncsi, elolvasására kapható gyerek vagy felnőtt kezébe kerül!?
Próbáljuk ki!
Holnap én is elveszítek egy (vagy több?) könyvet!

Ti mit gondoltok van esélye a könyvnek, hogy eljusson elveszítése után az olvasóhoz? Szóljatok hozzá! Ki az közületek, aki szeretne találni egy ilyen könyvet, vagy esetleg neki is van elveszíthető kedvence?
Ha nem akarjátok itt elmondani, akkor mondjátok el nekem, a könyvtárban!

1 komment

Nemrég a Dolomitok csúcsain jártunk, Dél-Tirolban, Olaszországban. Persze csak egy keddi délután, a könyvtárban, ahogy szoktunk. A "túravezetőnk" Gyallai János volt, aki viszont teljes valóságában megmászta azokat a csúcsokat. Gyönyörű képeket és filmet is készített, melyeket nekünk is levetített. Most pedig egy másik nagyon kedves "útitársunk", Nyitrai Zoltán jóvoltából a képek kikerültek a http://hakeddakkor.blogter.hu képtárába is, meg lehet nézni!
Új bejegyzések is olvashatók az utazóblogon, szintén az ő tollából.
Köszönöm Gyallai Jánosnak és Nyitrai Zoltánnak az önzetlen közreműködést.

1 komment

hanak_kol_te.gifA Hanák Kolos Turistaegyesület
2008. április 19. szombaton 22. alkalommal rendezi meg a MÁTRABÉRC teljesítménytúrát, valamint annak résztávjain a HANÁK KOLOS és MUZSLA teljesítménytúrát.

Iskolánk vállalkozó kedvű túrázói az idén már 2-szer voltak hasonló mátrai teljesítménytúrákon.
Az első a TÉLI TÚRA volt január 26.-án. Erről itt a blogon is hírt adtunk.
A második a március 8-i MÁTRAHEGY teljesítménytúra 20 és 10 km-es távja volt, melyeket igen jó időeredményekkel illetve helyezésekkel teljesítettek tanulóink.
Íme:
A 20 km-es távon 212 indulóból
Dénes Ádám és Fazekas Ádám 7.b 13. és 14.-ként ért célba.
A 10 km-es távon 210 induló közül
4. Gyallai Soma 4.b.
40. Gyurics Arabella 7.d
41. Vincze Ágnes 7.a
96. Jászai Martin 6.b
97. Rostás Ibolya 6.d
98. Sőregi Fanni 6.b
99. Halkai Enikő 6.b

Most Váradi Katalin és Pásztor Judit vezetésével a középtávra, azaz a 26 km-es MUZSLA-TÚRÁRA mennek. Találkozó a szokott helyen és a szokott időben:
a gyöngyösi buszmegállóban, szombat reggel 8.15-kor.

Gyere Te is, jelentkezz, mozdulj, ne lustálkodj szombaton! (Inkább majd csak vasárnap.:)

Szólj hozzá!

ÁPRILIS 16-17-ÉN, SZERDÁN ÉS CSÜTÖRTÖKÖN BEIRATKOZÁS.
SZERETETTEL VÁRJUK A LEENDŐ ELSŐSÖKET!

    Iskolánk bemutatása 2008.03.17.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása