Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

grund.jpgRemélem, mindenki elmondhatja valamelyik környékbeli helyről, térről, grundról, hogy az az övé és barátaié. Vagyis van olyan hely, ahol gyakran összejöhettek focizni, biciklizni, játszani, vagy csak úgy. Nekem több grundom is volt gyerekkoromban: nagyon jó helyek voltak a "Nyolcvanas" szélén, de akkor még a fényképezés, pláne a fotópályázat nagy ritkaság volt. Ti viszont, ha ezt a helyet lefényképezitek, fotóitokat beküldhetitek a Petőfi Irodalmi Múzeum "Az én grundom..." fotópályázatára március 28-áig. A részletek itt olvashatók. A legjobbak értékes díjakat kapnak, és kiállítják műveiket.
Ne feledjétek Rigó Judit tanácsait: úgy fényképezzetek, hogy próbáljátok kifejezni a képen azt, amit éreztek, gondoltok a témáról. És a másik: bátran válasszatok szokatlan látószöget, beállítást, fényviszonyokat.

És miért éppen a grundról kell fotót készíteni? Mert az általatok is jól ismert Molnár Ferenc regény, "A Pál utcai fiúk" (5.-ben kötelező olvasmány) 100 évvel ezelőtt született, egészen pontosan 1907-ben. A Petőfi Irodalmi Múzeumnak volt egy másik gyerekeknek kiírt pályázata is a születésnap alkalmából: a Pál utcai fiúk egyik szereplője nevében blogot kellett írni 5 napon át. Érdemes elolvasni a díjazott naplókat. Itt megtehetitek.

Szólj hozzá!

thuroczy_cimer.jpgHolnap, azaz február 22-én a Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny megyei fordulóján iskolánkat Bata Miléna és Pap Kinga 7.b osztályos tanulók képviselik. Az idén Mátyás király és a reneszánsz a verseny témája. Hogy milyen eredményt ér el a két versenyző, még nem tudhatjuk, de szorgalmasan készültek. Többek között a könyvtárban található forrásművek segítségével Thuróczy János nevében könyvajánlást írtak Mátyás királynak, és elképzelték, hogy részt vesznek egy a királyi udvarban rendezett bálon. Szerintem igen jól sikerültek az írói próbálkozások, s remélem Te is, Kedves Olvasó, szívesen elolvasod ezeket. Íme:

Szólj hozzá!

A február 1-i sportnapunkon a következő eredmények születtek:

Iskolák közötti váltóverseny:

1. Kálváriaparti Általános Iskola
2. Felsővárosi Általános Iskola
3. Arany János Általános Iskola
4. Egressy Béni Általános Iskola
5. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Iskolák között vízilabda:

1. Felsővárosi Általános Iskola
2. Kálváriaparti Általános Iskola

Iskolák közötti teremhoki: Kálvária - Arany János Ált. Isk.
1 : 1

Alsós osztályok közötti váltóverseny 1-2. évfolyam: 1. 2.a
2. 1.t
3. 2.b, 2.c
4. 1.a, 1.b

Alsós osztályok közötti váltóverseny 3-4. évfolyam: 1. 3.b
2. 4.a
3. 3.a
4. 4.b

Felsős osztályok közötti váltóverseny:
5-6. évfolyam:

1. 6.a
2. 5.a
3. 6.b
4. 5.t
5. 6.d

7-8. évfolyam: 1. 8.a
2. 7.b
3. 7.d
4. 7.a
5. 8.b

Az eredményekhez gratulálunk!

    Sportnap-Rigó Judit fotói

Ha valaki szeretné eredeti méretben megkapni a fotókat, szívesen elküldöm e-mailben. Csak el kell küldeni a konyvtarkukackalvaria.sulinet.hu címre, hogy hova kéred.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása