Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

benedekelek.jpg153 évvel ezelőtt, 1859. szeptember 30-án Kisbaconban született a nagy székely mesemondó, Elek apó, aki ezer év magyar népmeséit összegyűjtötte, s ízes székely-magyar mesélő stílusban átdolgozta. Csodás történeteit máig olvassuk, ismerjük, szeretjük. A mai olvasók, mesemondók kimeríthetetlen kincsesbányája a "Magyar mese- és mondavilág" című gyűjteménye.

A népmese napján iskolánkban minden évben elhangzanak ezekből a mesékből. Eddig a felső tagozatosok lepték meg a kicsiket egy-egy történettel, az idén, szeptember 28-án pénteken a legügyesebb alsó tagozatos mesemondók fogják meglátogatni a felsős osztályokat. Bizonyára sikerül elvarázsolni nekik a nagyokat, s eszükbe idézni, hogy a mese mindenkié, nem csak a kisgyerekeknek szól.

A nap délutánján vendégünk Csolák Imre, aki a könyvtárlátogató napköziseknek mondja el kedvenc furfangos, mulatságos népmeséit.

Akik kíváncsiak az ízes székely mesemondásra, meghallgathatják "A vénleány" meséjét Bardócz Orsolya előadásában, a honlapjáról letölthető hangfelvételen:

http://www.bardoczorsolya.hu/dalokmesek/Bardocz_Orsolya-Szekely_Tunderorszag-A_venleany.mp3

Címkék: rendezvények népmese napja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalvariakt.blog.hu/api/trackback/id/tr184784964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása