Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

Április 24-én Horgas Judit, a Szitakötő folyóirat szerkesztője volt a vendégünk.

Először a 4.-5. osztályosoknak tartott foglalkozást a folyóirat tavaszi számából. Elsőként elkészítették, majd érdekes kísérletet végeztek a végtelen Möbius-szalaggal. Kipróbálták, mi történik, ha hosszában félbevágják, majd még egyszer megismétlik ugyanezt a műveletet. Igen meglepő volt az eredmény.
Majd logikai feladvány következett: hogyan lehet 6 fogpiszkálóból kevéske gyurma segítségével 4 háromszöget létrehozni. Rövidebb-hosszabb fejtörés, tanakodás után mindegyik asztaltársaságnak sikerült megoldani a feladatot.
Végül a négy évszakot és a hozzájuk kapcsolódó, állatokkal, növényekkel, időjárással és ünnepekkel kapcsolatos fogalmakat kellett táblázatba rendezni. Akiknek sikerült, golyóstoll volt a jutalmuk. Többször is lehetett próbálkozni, ezért hosszú sorokban várakoztak a gyerekek az ellenőrzésre. Mindenki nagy türelemmel és kitartóan próbált eljutni a hibátlan megoldásig. 

Nemcsak a játékos feladatokat, hanem a közöttük zajló beszélgetéseket is élvezték a résztvevők, aktívan figyeltek, gondolkodtak, elmondták a véleményüket, és meghallgatták a másikét. Nagyon jó hangulatú, érdekes órát töltöttek el a Szitakötővel és Horgas Judittal.

Délután folytatódott a program. A pedagógusoknak tartott gondolatébresztő előadást Judit. Ízelítőt kaptunk a folyóirat tartalmából, szellemiségéből. És ötlettárat a folyóirat felhasználási lehetőségeiből a tanórán. Az éppen aktuális tavaszi számot és annak központi témáját, a változást jártuk körül.
- Megvitattuk: szeretjük-e a változást?
- Példákat kerestünk arra, hogyan változtak száz év alatt a férfi és női lét jellemző fogalmai, tárgyai, tevékenységei.
- Megbeszéltük, mit őrzött meg mégis nemi szerepünk, viselkedésünk a múltból. Ennek kapcsán belegondoltunk a gyorsuló társadalmi és technikai változásokba, melyek megnehezítik annak eldöntését, mit tanítson az iskola.
- Kísérletet folytattunk: tudunk-e háromig számolni? És tudunk-e akkor is, ha páronként, egymásnak adjuk a szót, s nehezítésként egy-egy szám kimondását valamilyen jellel helyettesítjük? Ez már nem volt egyformán könnyű mindenkinek.
- Újabb kísérlet: tudunk-e csoportokba rendeződni egy-egy leírt szóval a kezünkben, annak helyét keresve a többieké között.
- Tudunk-e csoportmunkában a fejlődés útját kifejező szóláncokat alkotni?
Az utolsó játékként az volt a feladat egyenként mindenkinek, hogy egy-egy betű megváltoztatásával jussunk el az autótól a buszig. A győztesnek könyv volt a jutalma, melyet Petrovicsné Erika vihetett haza.

A képek tanúsága szerint mindenki jól érezte magát, önfeledten játszottunk, mint a gyerekek, és közben el is gondolkodtunk néhány kérdésen.

Köszönjük Horgas Juditnak és a Szitakötőnek ezt a tartalmas napot! Köszönjük, hogy immár 2 éve ismerhetjük, használhatjuk a Szitakötő folyóiratot. A napokban tudtuk meg, hogy a folyóirat alapítványa elfogadta a következő tanéve vonatkozó pályázatunkat, azaz "szitakötőzhetünk" jövőre is.

Címkék: Szitakötő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalvariakt.blog.hu/api/trackback/id/tr105352102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása