Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

86 évesen, egy nappal a születésnapja után, tegnapelőtt elhunyt Bálint Ágnes, sok-sok kedvenc mese, mesefilm és ifjúsági regény írója. Neki köszönhetjük többek között Mazsolát és társait, a Futrinka utca lakóit, Frakkot, a macskák rémét, Kukorit és Kotkodát. Ezeken a mesefigurákon nőtt fel -- velem együtt -- a Magyar Televízió mesesorozatainak közönsége. De ugyanilyen felejthetetlenek a "Szeleburdi család", a "Hajónapló", "A repülő dívány" című ifjúsági regényei is.

Ha többet is szeretnél tudni róla, nézd meg a weblapját: http://www.balintagnes.hu Ha olvasni szeretnéd a könyveit, a könyvtárunkban is megtalálsz jó néhányat belőlük. Próbáld ki az online katalógusunkat. Ha beírod az "Elsődleges szerző" sorba Bálint Ágnes nevét: 12 találatot kapsz.

Csak az az író hal meg, akinek nem ismerik, nem olvassák a műveit.
Bálint Ágnes továbbél a mindenkori gyerekek, fiatalok mesefilm- és olvasmányélményeiben.

A Frakk-sorozat "Éji zene" című epizódja az Indavideóról:

Szólj hozzá!

A zene világnapján, október elsején mint korábban beszámoltam róla, Szabó Viola és tanítványai műsorával kezdődött a nap az iskolában. Vágó Vivien filmre vette a koncertet, és most elkészítette ezt a kis összeállítást az eseményről. Érdemes végignézni! Szerintem a végén a legjobb. Nemcsak a zene, hanem a közönség is.:) Persze a bohóckodás, a figyelem magunkra terelése az előadó helyett -- nem koncertre való magatartás. De ez itt most -- a műsor végén -- inkább felszabadult zenehallgatásnak tűnik, ahogy azt egy 11 éves izgő-mozgó gyerek csinálja. Szerintetek?

5 komment

A mai ünnepi műsor egyik látványos részlete: Ákos 1956 című dalára koreografált tánc. Előadják: a 8.a és a 8.b lányai.

Jó pihenést, tanulásmentes, szép napokat kívánok mindenkinek. Remélem, a blogot azért megnézitek néha. És hozzászólásokat is írhattok! Nektek hogy tetszett a műsor?

Szólj hozzá!

"A vers az, amit mondani kell." Több könyvében is olvasható Kányádi Sándornak ez a kis története, arról, hogyan fogalmazta meg nagyon egyszerűen és tömören egy kisfiú a költészet lényegét.
Kányádi Sándor bácsi pedig az, akit hallgatni kell. Ahogy mesél, beleszőve személyes történeteibe a hazáról, a történelemről, a költészetről, a magyarságról, a magyar nyelvről azt a kristálytiszta tudást, ami csak a költők sajátja.
Tegnapi gyöngyösi "meséi" között az Internet fontossága is szerepelt. Elmondta, hogy a magyarok nagyon jó úton haladnak, amikor fölteszik a világhálóra szellemi javaikat, s a magyar irodalmat. Minden magyar, legyen a világ bármelyik pontján, hozzájuthat ezekhez az értékekhez, s kapcsolatot teremthet egyik magyar a másikkal -- határok nélkül. Így valósul meg Illyés Gyula gondolata, a "Haza a magasban". Hozzátette még, hogy ő azt a szerkezetet, amellyel a világháló elérhető, még nem használta. De biciklizni sem tanult meg -- mondta önmagán mosolyogva --, mégis tudja, hogy a bicikli egy nagy találmány.
Nagyon jó, hogy láthattuk, hallgathattuk, s hogy diákjaink közül is sokan eljöttek. Kérlek benneteket, akik ott voltatok, mondjátok el itt a blogon ti is, mit éreztetek, mire figyeltetek fel az elmondott "mesék" közben. Csak egy kattintás a hozzászólás linkjére...;-)

    Kányádi Sándor Gyöngyösön 2008.10.21.

2 komment

Hasznos lehetőségnek tartom a tanításban www.proprofs.com kvízkészítő programját. Ezzel készült az előző bejegyzésben található Kányádi Sándor kvíz is. (Korábban is készítettem már Mátyás király könyvtára és Mátyás és Beatrix házassága címen hasonlókat.) Igaz, a program angol nyelvű, de némi kezdeti segítség után nyelvtudás nélkül is el lehet boldogulni vele. (Erre én vagyok az élő példa.) S mivel a neten "üzemel", bárki számára, bárhonnan elérhető, csak egy egyszerű regisztráció szükséges hozzá. A kész kvízeket bárki megoldhatja, s végén a program ki is értékeli a megoldást. Egy-egy téma, életrajz, tanulnivaló feldolgozásához, kiegészítő vagy szorgalmi feladatként ajánlható a diákoknak. Ha a kvíz indításakor a válaszoló megadja a nevét, az visszakereshető a kvíz készítője számára.
S most az Interaktív Oktatástechnikai Portál ajánl egy német feladatlap-készítő programot. Ezt a használatbavétel előtt le kell tölteni saját számítógépünkre. A nyelvi és technikai nehézségek leküzdéséhez segítséget is kapunk:

Ha ezt is kipróbáltam -- és nekem is működni fog, ha nem is néhány perc, de néhány óra ráfordítása után:) -- szívesen segítek az első feladatlap technikai kivitelezésében másoknak is.

2 komment

süti beállítások módosítása