Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

Heteken át zajló próbák, szövegtanulás, a jelmezek és kellékek megtervezése és kivitelezése után november 27-én megtartottuk iskolánkban a nyelvi estet. Az angolul és németül tanuló nyelvi csoportok, a harmadikosoktól a nyolcadikosokig megmutatták nyelvtudásukat 1-1 jelenetben, mesében, verses-zenés összeállításban, vagy közös éneklésben.
A nyelvi estet hagyományosan 2 évente szervezzük, s mindig nagy érdeklődés övezi. A szülők és az iskola pedagógusai nemcsak hálás közönségként élvezik a produkciókat, hanem a szervezésben, jelmezkészítésben is segítenek az estet rendező nyelvszakos tanároknak: Kővári Ferencnének, Nyitrai Juditnak, Lőrincz Attilánénak és Pásztor Juditnak.
Az előadásról fotók és filmek is készültek. A legjobb fotókat végignézheted, ha a fenti képre kattintasz.

A jelenetek közül eddig kettőt sikerült feltölteni a YouTube-ra: a "Piroska és a farkas" (7.b) valamint a "Hófehérke és a hét törpe" (8.b) világhíres történeteit. Mindkettőről elmondható, hogy a szereplők és a rendezők nem ragaszkodtak túlságosan a klasszikus előadásmódhoz, hanem olyan igazi "kálváriás" felfogásban állították színpadra.:)

2 komment

"15 évvel ezelőtt egy tanítónő, akinek határozott pedagógiai elképzelései voltak, és már kellő szakmai tapasztalata is, elhatározta, hogy a városban, a meglévő alsós tanulmányi versenyek mellé egy újabbat indít el.
A nyelvi-, irodalmi-, kommunikációs program tanítási gyakorlatából és a beszédművelés iránti szeretetéből is adódhatott a gondolat, hogy Gyöngyös város apró gyermekeinek legyen egy helyesíró versenye. Itt összemérhetik évente három versenyfordulóban a tudásukat. A megvalósításban jó csapat: a kollégái, az iskola vezetése, a város oktatási bizottsága segítette. A versenyfeladatok mellett a gyerekeknek örömet szereztek az ünnepi záróműsorok, a kedves vendéglátások, amelyek tovább motiválták őket. Már a név is ösztönzőleg hatott: "Jó helyesíró vagyok!" Sok résztvevő őriz otthon ilyen címmel emléklapot, oklevelet, jutalomkönyvet.
...
Az ehhez hasonló városi versenyek jó alkalmat kínálnak a tanítóknak egy városi követelményszinthez való igazodásra. Nemcsak a tanulók találkoznak egymással a versenyeken, hanem a felkészítő nevelőik is. Megbeszélhetik észrevételeiket, szakmai tapasztalataikat..." /Szakkayné Zeller Erzsébet/

November 26-án rendeztük iskolánkban a 15. városi helyesíró verseny ünnepélyes megnyitóját és első fordulóját. Kezdeményezője, Horváth Attiláné, aki 14 éven át főszervezője volt a 3 fordulós vetélkedésnek, sajnos a 15. megnyitón már nem lehetett fizikai valójában jelen. De jelen volt a résztvevők szívében, a verseny szellemiségében, s mostantól jelen lesz a nevében is: "Horváth Attiláné Helyesíróverseny". A névadó ünnepségen vendégeinkkel együtt fájó szívvel emlékeztünk a nemrég elhunyt Horváth Attilánéra, Zsuzsa nénire.

Ezt vetítettük a korábbi versenyekről és Zsuzsa néniről az ünnepségen:

Az ünnepség után a versenyző gyerekek megírták az első forduló feladatlapjait. Az idén 156 tanuló nevezett be a gyöngyösi általános iskolákból.
Az 1. forduló témakörei:
-- Magán- és mássalhangzók időtartamának jelölése; Időtartam jelölésmódosító szerepe; J és ly jelölése.
A 2. fordulóra 2009. január 13-án kerül sor. Témakörei: -- Szótagolás, elválasztás, egybeírás, különírás; Hangkapcsolatok jelölése; Nyelvhelyességi feladatok.
A 3. forduló 2009. április 21-én lesz. Témakörei: -- Mondatvégi írásjelek; Kis- és nagy kezdőbetűk; Nyelvhelyességi feladatok.

A fordulók személyre szóló értékelését, hibajegyzékét az iskoláknak megküldjük. A pontszámokban kifejezett eredmények iskolánk földszinti hirdetőtábláján is olvashatók lesznek

Képek az ünnepségről:

    Horváth Attiláné Helyesíróverseny 2008.11.26.

Szólj hozzá!

01.
december

ÚJ LINKEK

kkt  |  1 komment

A jobboldali sávot új linkekkel bővítettem az utóbbi hetekben. Hogy ne kerüljék el a figyelmeteket itt is felsorolom ezeket:

I. Vasárnap elkezdődött az advent, a karácsonyvárás időszaka. Egy csillogó-villogó adventi naptárra bukkantam az egyik könyvtári weblapon, s gyorsan idemásoltam, hogy ablakait nyitogatva mi is találhassunk minden nap valami kis meglepetést karácsonyig.
Az ünnepvárás heteiben szeretnék a karácsonnyal kapcsolatos további érdekességeket közzétenni itt a blogon. Ti is ajánljatok a többieknek kipróbált karácsonyi oldalakat (pl. ajándékötleteket, recepteket, néprajzi érdekességeket, képeslapküldőket, idézetgyűjteményt) Beküldhetitek hozzászólásban, vagy a könyvtár e-mailjére, vagy behozhatjátok a könyvtárba, s én továbbadom blogunk olvasóinak.

II. A tavalyi és tavalyelőtti nyolcadikos osztályok megörökítették magukat egy-egy prezentációban vagy kisfilmben. A "Diákjaink voltak" kategóriában az ő alkotásaikat láthatjátok. Hogy ezután se felejtsük el őket.
III. Megérdemlik a figyelmet azok a weblapok is, melyeket jelenlegi tanulóink készítenek hobbijukról. Így a médiaszakkör a fotózással foglalkozik, s sok jól sikerült felvételük látható máris az oldalukon. Bonta Attila (és édesapja) hobbija a horgászás, így erről a tevékenységről igyekeznek minél több információt összegyűjteni az oldalukon.
Várom további weblaptulajdonosok jelentkezését is!

IV. A YouTube videómegosztó oldalon folyamatosan gyarapodnak az iskolai eseményeket, értékes diákprodukciókat bemutató videóink. Pl. a legutóbbi alsós szavalóverseny összes helyezettjének szavalata megtalálható most már a filmek között.

Hamarosan a nyelvi est produkcióit is láthatjátok.

1 komment

süti beállítások módosítása