Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

Nemzetközi évek:

1. 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve. Jelmondata: “Az Univerzum - benne élsz, fedezd fel!” 400 éve, hogy Galileo Galilei először használt távcsövet csillagászati megfigyeléseihez, s ugyancsak 1609-ben jelent meg Johannes Kepler munkája, amelyben közölte első két törvényét a bolygók mozgásáról.
Ezzel kapcsolatban ajánlom, nézzetek szét még:
a szegedi Egyetemi Könyvtár "Könyvtári éjszaka 2009" című weboldalán, ahol sok égi és földi csoda vár benneteket, és
a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján, ahol ugyancsak rengeteg érdekes látni- és olvasnivalóra találtok.

2. 2009 a kreativitás és az innováció európai éve, jelszava: “Álmodj, alkoss, újíts!” Erről már olvashattatok bővebben is blogunkon.
Az Év nagykövete cím viselésére számos olyan személyt kértek fel, aki fontos eredményeket ért el a kreativitás és az innováció terén. Az egyikük Rubik Ernő professzor, a híres Rubik-kocka megalkotója.

3. Egész Európa ünnepli ebben az esztendőben halála 200. évfordulója kapcsán Joseph Haydn osztrák zeneszerzőt.

4. Magyarország - Japán Jubileumi Év 2009
A Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok kezdetének 140. évfordulója és újrafelvételének 50. évfordulója tiszteletére.

Magyar irodalmi évfordulók:

1. A Nemzeti Évfordulók Titkársága 2009-et születése 250. évfordulója alkalmából Kazinczy Ferenc Emlékévnek nyilvánította.

2. 1909. május 5-én született Radnóti Miklós. Születése 100. évfordulóján az ő emlékévét is ünnepeljük az idén.
Olvasd el még ezt is, érdemes!

3. Kányádi Sándor, az élő klasszikus, 2009. május 10-én lesz 80 éves. Március 15-én megkapta a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. Korábbi blogbejegyzéseim vele kapcsolatban:
Net-kvíz Kányádi Sándor művei könyvtárunkban Kányádi Sándor Gyöngyösön

Gyöngyös város jubileuma:

Városunk 675 évvel ezelőtt, 1334-ben kapott városi rangot Károly Róberttől.
Az évfordulóval kapcsolatos információkat, programokat lásd:

Fülöp Lajos: "Gyöngyös, a 675 éves város" című írása a Gyöngyösi Mozaik februári számában. "A 675 éves város története 1.rész" a Gy. M. márciusi szám, 7.o. "A 675 éves város története 2.rész: A honfoglalástól a török hódoltság koráig" GY.M. áprilisi szám, 7.o. Ünnepi programsorozat havi bontásban ugyanitt, a Gy.M. februári számában. A szervezőbizottság tervei a GyöngyösInfo-ban. A városi könyvtár várostörténeti játéka.

Utóirat:
Régóta készültem összefoglalni a 2009-es év kiemelkedő magyar és nemzetközi évfordulóit, emlékéveit. Más szorgos könyvtárosok ezt már sokkal hamarabb megtették, így felhasználhattam B.Kata január 5-i írását, kibővítve a nekünk nagyon fontos gyöngyösi és két magyar irodalmi évfordulóval. A listából persze még így is kimaradhatott valami. A felsorolt jubileumokról igyekszem majd többször is hírt adni, információkat gyűjteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalvariakt.blog.hu/api/trackback/id/tr984928695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása