Kálváriások könyvtári blogja

CÍMÜNK: -- Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtára, 3200 Gyöngyös, Kócsag út 40. -- E-MAIL: konyvtar[kukac]kalvaria[pont]sulinet[pont]hu -- RÉGI BLOGUNK (2007.07. - 2012.04.): http://kalvariakt.klog.hu

p1130652p1130658

A tegnapi freskó főszereplőjét Gyöngyösön szobor is megörökíti, melyet 2003-ban avattak fel az Opál Hotel előtti téren. (Eléggé eldugott helyen, főleg amióta megépült a szomszédságában a gimnázium tornacsarnoka.) Mit jelent a képen látható felirat? Hogy hívják a szobrot alkotó művészt?
Kattints rá a 2. fotóra, s el tudod olvasni a nevét! A latin felirat megfejtéséhez lapozd fel a magyar történelemről szóló könyveket: a 943.9 szakrendi számnál a könyvtárban!

7 komment

fiestafigura_10evesMagyarra fordítva "Internet ünnep" lehetne a neve. Az idén ünnepli 10 éves születésnapját az Internet Society által kezdeményezett rendezvény. A világméretű program célja az internet- és digitális kultúra népszerűsítése, az információs társadalomba való beilleszkedés megkönnyítése, a tudatos internet-felhasználók képzése. Az Internet Fiesta megszervezésében Magyarországon évek óta a könyvtárak vállalnak kulcsszerepet. A tavalyi rendezvény központi témája a gyermekek internet-használata volt.
Az idei évben többek között az e-tanulás áll a középpontban.
Egyre több az e-tananyagokat tartalmazó, tanulást segítő weboldal, melyeket én is gyűjtök, linkjeik megtalálhatók a blogon a "Hasznos weblapok" között, a jobb oldalsávban. Többek között:
101 ötlet...
Angol nyelvtanulás játékosan E-tanárikar, e-tananyagok Energia Kaland Online helyesírásgyakorló REALIKA Sulinet Digitális Tudásbázis

Mi az iskolában a Fiesta alkalmából 23-án hétfőn Dr. Gálné Pelle Györgyi informatika szakos kollégámmal és Kádár Péter rendszergazdával közösen megszervezzük az I. Iskolai Honfoglaló bajnokságot. (Ha a technika is úgy akarja, és nem gabalyodnak egymásba dugót okozva a világhálón száguldozó adatcsomagocskák!) Délután 14.45-től lehet 3 fős csapatokban nevezni az első emeleti számítógép teremben. A bajnokság 15 órakor kezdődik.
A Honfoglaló játékra vonatkozó Poll-R szavazásból (amely sajnos több napon át nem üzemelt, így többen lemaradhattak róla) az derült ki, hogy: a szavazók 72%-a (16 szavazó) visszatérő játékos, 18% már kipróbálta a játékot legalább 1-szer (4 fő) és 9% (2 fő) még sohasem próbálta.

Ajánlom figyelmetekbe az internet-használattal kapcsolatban -- olvassátok el és játsszátok el:uj-kep-291 -- az Egyszervolt.hu net-kalauzát;
-- a Barátságos internet.hu elektronikus tananyagát és játékát gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak ;
-- a Wild Web Woods online játékot. (Sajnos csak gyors internet-kapcsolattal és jó géppel élvezhető.)

Szólj hozzá!

p11303751A Szent Bertalan templom egyik mennyezeti freskóját látjuk. Egy 1704. március 18-án megtörtént gyöngyösi eseményt ábrázol. A képen magát a Szent Bertalan templomot is megfestették.

Ki lehet a kép közepén álló személy? És a jobb alsó sarokban lévő arckép kit ábrázol? Mindketten a magyar történelem nagy alakjai voltak.

2 komment

uj-kep-1

Március 23. hétfő: Testnevelésórák és szakköri foglalkozások

Regisztráció a fsz-i portán, öltözők a -1. szinten.

9.00-9.45 Testnevelés Tornaterem 2. t oszt. Kovács Kálmán
11.00-11.45 Testnevelés Tornaterem 1. t oszt. Urbán Eszter
11.00-11.45 Testnevelés Tornaterem 6. t oszt. Tóth Tamás
11.55-12.40 Testnevelés Tornaterem 5 .t oszt. Szabó András
12.50-13.35 Tömegsport Tornaterem 1. t oszt. Mán Géza

13.00-13.30 Helyesíró szakkör (Benedek Istvánné) (Fsz, 211)
3. osztályosok
13.30-14.00 Matematika szakkör (Alácsné Kapás Katalin) (Fsz, 211)
4. osztályosok
13.00-14.00 Rajz szakkör (Szakkayné Zeller Erzsébet) (Fsz. 213)
4., 2. osztályosok
14.00-15.00 Ügyes kezek foglalkozás (Váradi Katalin) (-1 szint lány tech.)
Felső tagozatosok
14.00-14.45 Német szakkör (Nyitrai Judit) (1. em nyelvi lab.)
Felső tagozatosok
14.00-14.45 Szivacskézilabda (Mán Géza) (Fsz. tornaterem)
Alsó tagozatosok
15.00-15.45 Informatika szakkör (Dr Gálné Pelle Györgyi) (1. em számítás tech.)
Felső tagozatosok

Március 24. kedd: Testnevelésórák és napközis tevékenységek

11.00-11.45 Testnevelés 2. t oszt. Tornaterem Kovács Kálmán
11.00-11.45 Úszás 6. t oszt. Uszoda Tóth Tamás

13.00-13.30 Könyvtárklub foglalkozás (Dohány Albertné) (Fsz. könyvtár)
Alsó tagozatosok
13.30-14.00 Megasztár kid klub (Romeo Kinga) (Fsz. könyvtár)
Felső tagozatosok
14.00-14.30 Meseklub foglalkozás (Mihalik Józsefné) (Fsz. könyvtár)
Elsős tanulók
14.30-15.00 Ügyes kezek klub (Simonné Schirm Szilvia) (Fsz. könyvtár)
Felső tagozatosok

Március 25. szerda: Fittségi mérés és játékos foglalkozások

13.00-14.15 A leendő elsős gyerekek fittségi mérése (Fsz. tornaterem)
14.30-15.30 Az ovisoknak és szüleiknek bemutatkozó játékos foglalkozásokat tartanak a tanító nénik. (Fsz. 211, 212, 213.)

Anyanyelv: Fsz. 211, 212, 213. Szakkayné Zeller Erzsébet Környezetismeret: Fsz. 211, 212, 213. Zólyomi Gáborné Matematika: Fsz. 211, 212, 213. Cseplye Nikolett

A tanító nénik három csoportban, „forgószínpad” szerűen tartják a foglalkozásokat.

Szólj hozzá!

p1130396 A mai kép is a
Szent Bertalan
templomból származik.

Mit látunk?
Mi az, ami nem illik a képbe?

A válaszokat hozzászólásban küldheted el. Ha teljes nevedet és osztályodat is megadod, beleszámít a pontgyűjtő versenybe.

5 komment

p1130397Mától a barokk programsorozat végéig naponta egy-egy fotó és hozzá tartozó kérdés vagy kérdések jelennek meg blogunkon. Természetesen a barokkal kapcsolatos, nagyrészt gyöngyösi képeket láthattok majd. A kérdés(ek)re adandó válaszok egy kis kíváncsisággal könnyen kinyomozhatók a könyvtárban vagy az internet segítségével. Az is lehet, hogy csak alaposan szemügyre kell venni minden részletet, vagy ismerős lesz a kép, s "fejből" tudod a választ.
A teljes névvel és osztálynévvel ellátott, hozzászólásban beküldött válaszok beszámítanak a pontgyűjtő versenybe!

A mai képen egy barokk stílusú ajtó látható, mely a Fő téri Szent Bertalan templomban, a látogatók elől elzárt helyen található. Nézd meg figyelmesen a díszítéseit, mert nagyon szépek. (Ha rákattintasz, kinagyítva látod.) A feliratot is vedd szemügyre, amely az ajtó készítésének éve lehet!
Milyen évszám található rajta, és milyen helyesírási hibát vétett a feliratokat faragó mester? Segít az Idegen szavak és kifejezések szótára.
Nézd mennyi szép kapu és ajtó van még a barokk épületeken:

1 komment

uj-kep3Tudtad, hogy a barokk művészeti stílus elnevezését többek között a "barroco" portugál szóból eredeztetik, amely szabálytalan alakú gyöngyöt jelent? (Forrás: A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára)

Szólj hozzá!

barokk-logo-sulival1Az elkövetkező hetekben – hasonlóan a tavalyi reneszánsz könyvtári játékokhoz – a barokk korral kapcsolatos történelmi, művészettörténeti játékos feladatok megoldására hívlak benneteket az iskolai könyvtárba. Városunk az idén ünnepli 675. születésnapját. Ezért a játék során kiemelt figyelmet kapnak Gyöngyös barokk kori műemlékei, és a Rákóczi-szabadságharc gyöngyösi vonatkozásai.

Ha bejöttök az iskolai könyvtárba, érdeklődésetek, ügyességetek szerint különféle feladatokból választhattok, melyeket a könyvtárban található könyvek és az internet segítségével lehet megoldani:
 Barokk díszek, motívumok rajzolása.
 Képkirakó (puzzle).
 Címertervezés.
 Barokk épületek, utcák tervezése.
 Zenei, történelmi, művészeti kvíz-játékok megoldása írásban és interneten.
 Barokk kifestők színezése.
 Fegyverek és harci eszközök felismerése, rajzolása.
 Kuruc kori mondák, történetek megismerése, írása, illusztrálása.
 Versírás.
 Kézműves tárgyak, makettek készítése.
A feladatok összeállításában segítenek Mihalik Józsefné és Jakab Sándorné tanár nénik, akiknek (még mindig) a történelem a kedvenc tantárgyuk. A kreatív feladatok kitalálásában Egyedné Tóth Anita tanár néni segítségére is számíthatok, akinek, mint tudjuk, a rajz a kedvenc tantárgya.
Ti pedig szerintem mindazok tanácsait, tudását felhasználhatjátok, akik szeretik Gyöngyöst, a történelmet és a művészetet. Dolgozhattok egyénileg, párban vagy kisebb csoportokban is. A feladatok megoldásával nemcsak egyénileg vetélkedtek, hanem osztályotoknak is gyűjtitek a pontokat. Hetente az osztályonkénti összesített eredményt közzéteszem a könyvtárban és az iskola blogján.
Tavaly, ha emlékeztek még rá, a reneszánsz 2 kiemelkedő teljesítményt nyújtó osztálya az akkori 6.b és 6.a voltak. E két osztálybeli és még sok más diák munkáit most is láthatjátok webalbumainkban itt és itt.

Március 28-án délelőtt „Gyöngyösi műemléknéző portyára” indulnak a felsős osztályok, melyre osztályfőnöki órán és a könyvtárban lehet felkészülni. Ez kötelező minden felsős tanulónak, hiszen március 28. munkanap, s tanítási időben történik a városnézés. A játék többi része természetesen önkéntes, s a felsorolt könyvtári feladatokkal megpróbálkozhatnak a 3.-4. osztályos tanulók is, ők viszont nem fognak "portyázni".

A játék végén, kb. 6 hét múlva, kihirdetjük a végeredményt, majd a díjak kiosztására a diáknapon kerül sor.

Osztályonként és egyénileg is jutalomra számíthatnak a legügyesebbek, legaktívabbak.

Legszebb rajzaitokat, saját készítésű alkotásaitokat a tanév végén kiállítjuk a földszinti zsibongóban, valamint itt a blogon is megjelentetjük azokat.

Gyertek, várlak benneteket a könyvtárban.
Jó munkát, jó játékot mindenkinek!
Hevesi Mária könyvtáros tanár néni

Szólj hozzá!

varosi-kt_interaktiv_jatek"6+7+5 kérdés"
A Vachott Sándor Városi Könyvtár helytörténeti játéka.

Szólj hozzá!

Nemzetközi évek:

1. 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve. Jelmondata: “Az Univerzum - benne élsz, fedezd fel!” 400 éve, hogy Galileo Galilei először használt távcsövet csillagászati megfigyeléseihez, s ugyancsak 1609-ben jelent meg Johannes Kepler munkája, amelyben közölte első két törvényét a bolygók mozgásáról.
Ezzel kapcsolatban ajánlom, nézzetek szét még:
a szegedi Egyetemi Könyvtár "Könyvtári éjszaka 2009" című weboldalán, ahol sok égi és földi csoda vár benneteket, és
a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján, ahol ugyancsak rengeteg érdekes látni- és olvasnivalóra találtok.

2. 2009 a kreativitás és az innováció európai éve, jelszava: “Álmodj, alkoss, újíts!” Erről már olvashattatok bővebben is blogunkon.
Az Év nagykövete cím viselésére számos olyan személyt kértek fel, aki fontos eredményeket ért el a kreativitás és az innováció terén. Az egyikük Rubik Ernő professzor, a híres Rubik-kocka megalkotója.

3. Egész Európa ünnepli ebben az esztendőben halála 200. évfordulója kapcsán Joseph Haydn osztrák zeneszerzőt.

4. Magyarország - Japán Jubileumi Év 2009
A Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok kezdetének 140. évfordulója és újrafelvételének 50. évfordulója tiszteletére.

Magyar irodalmi évfordulók:

1. A Nemzeti Évfordulók Titkársága 2009-et születése 250. évfordulója alkalmából Kazinczy Ferenc Emlékévnek nyilvánította.

2. 1909. május 5-én született Radnóti Miklós. Születése 100. évfordulóján az ő emlékévét is ünnepeljük az idén.
Olvasd el még ezt is, érdemes!

3. Kányádi Sándor, az élő klasszikus, 2009. május 10-én lesz 80 éves. Március 15-én megkapta a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. Korábbi blogbejegyzéseim vele kapcsolatban:
Net-kvíz Kányádi Sándor művei könyvtárunkban Kányádi Sándor Gyöngyösön

Gyöngyös város jubileuma:

Városunk 675 évvel ezelőtt, 1334-ben kapott városi rangot Károly Róberttől.
Az évfordulóval kapcsolatos információkat, programokat lásd:

Fülöp Lajos: "Gyöngyös, a 675 éves város" című írása a Gyöngyösi Mozaik februári számában. "A 675 éves város története 1.rész" a Gy. M. márciusi szám, 7.o. "A 675 éves város története 2.rész: A honfoglalástól a török hódoltság koráig" GY.M. áprilisi szám, 7.o. Ünnepi programsorozat havi bontásban ugyanitt, a Gy.M. februári számában. A szervezőbizottság tervei a GyöngyösInfo-ban. A városi könyvtár várostörténeti játéka.

Utóirat:
Régóta készültem összefoglalni a 2009-es év kiemelkedő magyar és nemzetközi évfordulóit, emlékéveit. Más szorgos könyvtárosok ezt már sokkal hamarabb megtették, így felhasználhattam B.Kata január 5-i írását, kibővítve a nekünk nagyon fontos gyöngyösi és két magyar irodalmi évfordulóval. A listából persze még így is kimaradhatott valami. A felsorolt jubileumokról igyekszem majd többször is hírt adni, információkat gyűjteni.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása